Boccia säännöt

Boccia säännöt

Boccia on petankkia muistuttava pallopeli, jossa tavoitteena on heittää pelipalloja yhdessä tai joukkueen kanssa mahdollisimman lähelle maalipalloa ja kerätä pisteitä. Boccia peli on simppeli ja samaan aikaan viihdyttävä ja sosiaalinen heittopeli, ja sitä voivat pelata kaikki vauvasta vaariin. Tällä sivulla opit, miten pelaaminen tapahtuu käytännössä, eli millaiset ovat boccia säännöt!

Mikä on Boccia peli?

Boccia on hieman eri lähteiden mukaan Kreikasta tai Italiasta lähtöisin oleva pallopeli, jonka kanssa petankki säännöt jakavat paljon yhteistä.

Kyseessä on joukkuepeli, jota on mahdollista pelata joko ulkona kovilla palloilla (kovamuovia) tai sisällä hieman pehmeämmillä palloilla (synteettistä tai aitoa nahkaa) maksimissaan kuuden pelaajan voimin (3 per joukkue). Boccia peli toimii siten, että joukkueiden pitää saada heitettyä värillisiä pelipalloja mahdollisimman lähelle valkoista maalipalloa, ja lähimmäksi sitä päässyt nappaa itselleen pisteitä.

Eriä bocciassa pelataan joko 2 tai 4. Toinen vaihtoehto on pelata ajalla, jolloin ottelu kestää 45 minuuttia.

Boccia säännöt alusta loppuun

Millaiset boccia säännöt ovat pelikentän, heittämisen ja muiden pelin olennaisten osa-alueiden osalta? Otetaan siitä seuraavaksi kohta kohdalta selvää!

Boccia säännöt: Kentän koko ja pelivälineet

Bocciaa ei pelata ihan minkälaisella kentällä tahansa vaan sille ja hittoalueille on määritelty tarkat mitat. Kansainväliset boccia säännöt sanovat, että kentän koko on yhteensä 6 x 12,5 metriä. Se jaetaan kolmeen alueeseen sekä erilliseen rangaistusheittoruutuun seuraavalla tavalla:

  • Kuusi heittoruutua: 1 x 2,5 m per ruutu (jokaiselle pelaajalle oma)
  • Välialue, jonka yli pallo pitää saada
  • Pelikenttä: 6 x 10 m
  • Rangaistusheittoruutu: 35 x 35 cm (käytössä vain kansainvälisissä kisoissa)

Välialueen erottaa varsinaisesta maalialueesta v:n muotoa muistuttava raja, joka löytyy 1,5 metrin päässä kentän keskiviivalla ja sivurajojen kohdalla 3 metrin päässä heittoalueesta. Rangaistusheittoruutu puolestaan on asetettu noin 5 metrin päähän takarajasta ja 3 metrin päähän sivurajasta.

Minkälaisilla palloilla boule peli sitten rullaa eteenpäin kyseisellä pelikentällä? Toinen joukkue saa käyttöönsä punaiset ja toinen siniset pallot, ja kohteena toimii valkoinen maalipallo eli buli. Heitettävien pallojen mitat ovat seuraavanlaiset:

  • Ympärysmitta: 270 mm (+/- 8 mm)
  • Läpimitta: 86 mm
  • Paino: 275 g (+/- 12 g)

Boccia säännöt & heittäminen

Boccia peli on siinä mielessä hyvin ihmisystävällinen laji, että sitä voi pelata kuka tahansa. Kunhan heitto tapahtuu määrätyn alueen sisältä, josta ei saa erän aikana poistua, voi sen tehdä käytännössä miten vain.

Pelaaja saa istua tai sitten hän voi seistä. Hän voi heittää pallon omalla kädellään, tai jos kädet eivät pelaa, on myös pallon potkaiseminen tai työntäminen mahdollista. Jos nekään eivät onnistu, saa pallon laittaa vierimään kourun kautta joko itse tai avustajan välityksellä.

Heittotyylin voi valita vapaasti itse, eli sitä ei ole rajattu tuomarin tai sääntöjen toimesta mitenkään. Tärkeintä on vain muistaa heittää omalla vuorolla, kun tuomari antaa siihen luvan.

Boccia peli: Pisteiden laskeminen ja voittaminen

Kun kaikki pallot on heitetty kohti maalipalloa, on aika laskea pisteet.

Yksittäisen erän voittaja on se pelaaja/joukkue, jonka pelipallo on lähimpänä maalipalloa. Pisteitä tästä voitosta kertyy niin monta kuin palloja on lähellä bulia ennen vastustajan lähintä pelipalloa. Eli jos pallojen järjestys maalipallosta katsoen on A–A–B, saa joukkue A itselleen kaksi pistettä.

Maksimissaan pisteitä voi yhdellä kierroksella saada 1–6 kappaletta ja häviäjälle jää tietenkin aina pelkkä luu käteen. Bocciassa ei tavoitella mitään yhtä kiinteää pistemäärää, vaan sitä pelataan yleensä 4–6 erää. Se pelaaja/joukkue, jolla on eniten pisteitä erien päätteeksi, voittaa.

Mitäs sitten, jos on tasatilanne? Tällöin voittaja voidaan ratkaista muutamallakin eri tavalla. Tässä vaihtoehtoja:

  • Eräpiste-ero
  • Keskinäiset ottelut
  • Uusintaottelu (lisäkierros)
  • Uusintakierros

Boule peli – Boccian ja petankin sukulainen

Boule on ranskalainen kuulapeli, joka on lähtöisin Lyonista. Se eroaa petankista muun muassa siten, että kuulat ovat suurempia ja pelialue pidempi ja ”ratamaisempi”, eli vapaata aluetta ei ole mahdollista hyödyntää.

Boulen virallinen nimi on boule lyonnaise, mutta hyvin usein ihmiset puhuvat pelkästä boulesta. Tuo kuitenkin tarkoittaa oikeasti pelkkää pelissä käytettävää pelivälinettä eli metallista kuulaa.

Boule säännöt alusta loppuun

Millainen boule peli on sääntöjen osalta? Käydään ne seuraavaksi!

Boule peli – kenttä ja pelivälineet

Boulea pelataan kentällä, jonka pituus on 27,5 metriä. Leveydelle ei ole kiinteää mittaa, vaan se voi vaihdella välillä 2,5–4 metriä. Pelialue on jaettu useampaan osaan tähän tyyliin:

  • ”Kuolemanalue” molemmissa päissä: Leveys 0,5 m
  • ”Lisäalue” siitä keskustaa kohti: 2 m
  • ”Aloitusalue” siitä edelleen keskustaan päin: 5 m
  • ”Keskialue” näiden kahden välissä: 12,5 m

Pelivälineenä toimivat petankin tavoin metalliset kuulat, joiden läpimitta on 9–11 cm ja paino 900–1 200 g. Niillä heitellään puista maalipalloa eli jackia, joka on lähtökohtaisesti valkoinen ja läpimitaltaan 35–37 mm.

Boule säännöt & pelin kulku

Boulea on mahdollista pelata neljällä tavalla:

  • Singeli (yksi pelaaja, 4 kuulaa)
  • Duppeli (kaksi pelaajaa, 3 kuulaa jokaiselle)
  • Trippeli (kolme pelaajaa, 2 kuulaa jokaiselle)
  • Kvartetti (neljä pelaajaa, 2 kuulaa jokaiselle)

Alussa arvonnan voittanut joukkue valitsee heittoalueen ja heittää maalipallon. Tämän jälkeen boulekuulia lähdetään heittämään, ja heittäjä on aina se joukkue, jonka kuula on kauempana maalipallosta.

Kun kuulat on heitetty, lasketaan pisteet. Pisteitä kertyy vain joukkueelle, jonka kuula on lähimpänä, ja pisteitä kertyy yksi per jokainen kuula, joka on lähempänä maalipalloa kuin vastustajan.

Boule peli jatkuu niin pitkään, kunnes toinen on kerännyt 7–13 pistettä. Toinen vaihtoehto on pelata sovittu peliaika, joka on yleensä 1–4 tuntia.

tikki säännöt

Tikki korttipeli & säännöt

Petankki säännöt

Petankki säännöt