Sulkapallo säännöt

Sulkapallo säännöt

Kaksin- tai nelinpelinä pelattava sulkapallo on vauhdikas mailapeli, jossa tarkoituksena on lyödä pallo vastapuolen kenttäpuoliskolle siten, että se pysyy rajojen sisällä ja vastapuoli ei saa palautettua sitä takaisin. Miten tämä tapahtuu käytännössä ja kuinka suurella kentällä sulkapalloa mätkitään? Jatka lukemista, niin sulkapallo säännöt sekä sulkapallokentän mitat selviävät sinulle tuota pikaa!

Sulkapallon historia lyhyesti

Mailalla ja sulilla höystetyillä palloilla pelattiin erilaisia pelejä jo antiikin Kreikassa. Varsinainen kilpapeli siitä kehkeytyi vasta Englannissa 1800-luvun loppupuolella.

Ensimmäiset sisätiloissa pelatut sulkapallopelit näkivät päivänvalon Intiassa vuonna 1873, missä myös ensimmäiset viralliset sulkapallo säännöt laadittiin vuonna 1875. Brittiupseerit veivät lajin mukanaan Britteinsaarille, jonne perustettiin myöhemmin lukuisia seuroja juurikin 1800-luvun lopussa.

Englannin sulkapalloliitto kehitti lajille yhteneväiset säännöt vuonna 1893 ja ensimmäiset Englannin avoimet mestaruuskilpailut, jotka toimivat samalla epävirallisina MM-kisoina, käytiin vuonna 1899.

Sulkapallo levisi Isosta-Britanniasta edelleen Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan, ja Intiasta puolestaan Aasiaan. Kansainvälinen sulkapalloliitto IBF (nykyään BWF) näki päivänvalon 1934. Ensimmäiset henkilökohtaiset MM-kisat käytiin puolestaan 1977, ja se on ollut osa olympialaisten virallista lajikattausta vuoden 1992 kisoista alkaen.

Vuonna 2020 sulkapallo saatiin uutena lajina mukaan myös paralympialaisiin, jotka pidettiin myöskin Tokiossa.

Suomeen laji rantautui 1900-luvun alussa ja laajempi harrastaminen alkoi 1940-luvulla. Suomen Sulkapalloliitto luotiin puolestaan vuonna 1954.

Sulkapallo säännöt kokonaisuudessaan

Kahdestaan (1 vs 1) tai neljästään (2 vs 2) pelattava sulkapallo on intensiivinen mailapeli, jossa tarkoituksena on lyödä pallo vastustajan puolelle siten, ettei sitä saada palautettua. Alla on käyty läpi kattavasti sulkapallo säännöt, joista tulee raamit tuolle vauhdikkaalle pelaamiselle. Käy ne läpi ja suuntaa pelikentälle viisaampana!

Sulkapallo säännöt & pelivälineet

Sulkapalloa pelataan sulkapallomailalla ja sulkapalloilla.

Sulkapallomaila valmistetaan useimmiten hiilikuidusta ja sen paino on alle 95 grammaa. Mailan osalta pääroolia näyttelevät kahva, verkko, kehys, runko, kurkku sekä varsi. Mailan mitat ovat seuraavanlaiset:

  • Pituus: Max. 68 cm
  • Leveys: 23 cm
  • Verkko: Max. 28 x 22 cm

Kyseisellä mailalla on mahdollista lyödä useita erilaisia lyöntejä, joilla kaikilla on oma tarkoituksensa. Tässä ne lyhyesti listattuna:

  • Clear (peruslyönti)
  • Smash (iskulyönti)
  • Drop (pudotuslyönti)
  • Lob (nosto)
  • Drive (laakalyönti)

Sulkapallot ovat kaksiosaisia ”palloja”, jotka koostuvat nupista ja sulkaosasta. Nuppi on halkaisijaltaan 25–28 mm ja siihen on kiinnitetty 64–70 mm pituisia sulkia, joiden halkaisija on 56–68 mm, kaikkiaan 16 kappaletta.

Nuppi on useimmiten valmistettu korkista, jonka päälle on sitten pistetty ohut nahka. Sulat ovat peräisin ankoilta tai hanhilta, kilpailutilanteissa jälkimmäiseltä.

Sulkapallokentän mitat

Sulkapallokentän mitat ovat seuraavanlaiset:

  • Kentän pituus: 13,40 m
  • Kentän leveys:
    • Kaksinpeli: 5,18 m (kapeammalla olevat viivat)
    • Nelinpeli: 6,10 m (leveämmällä olevat viivat)
  • Verkon korkeus: 1,55 m

Kumpikin kenttäpuoli sisältää sivurajojen lisäksi etu- ja takarajan sekä niiden sisälle muodostuvat kaksi syöttöruutua. Syöttöruutujen eturaja on 1,98 m päässä verkosta, kun taas takaraja riippuu pelaajien määrästä. Kaksinpelissä syöttöruudun takarajana toimii koko kentän takaraja ja nelinpelissä puolestaan 76 senttimetriä takarajasta lähempänä verkkoa oleva viiva.

Sulkapallokentän mitat syötön osalta voi siis ajatella olevan kaksinpelissä 4,72 m ja nelinpelissä 3,96 m.

Pelin kulku, pisteiden laskeminen ja voittaminen

Sulkapallossa voittaminen vaatii yhteensä kaksi erävoittoa. Yksittäisen pisteen saa aina voitetusta pallosta. Pallon voittaa kolmella eri tavalla:

  • Pelaaja lyö pallon verkon yli vastustajan kenttäpuoliskolle siten, että se osuu maahan.
  • Vastustaja lyö pallon yli rajojen.
  • Vastustaja osuu verkkoon joko kehollaan, vaatteillaan tai mailallaan.

Yksittäinen peli lähtee aina liikkeelle syötöstä. Jos syöttäjä voittaa, hän saa jatkaa syöttämistä. Yksittäisen pisteen häviäminen taas johtaa syöttövuoron vaihtumiseen. Erän voittaa se pelaaja tai joukkue, joka saa ensimmäisenä kasaan 21 pistettä.

Jos tilanne on 20–20, pitää vastustajaan nähden saada kerättyä kahteen pisteen ero, esimerkiksi 24–22. Mikäli ollaan tilanteessa 29–29, on erän voittaja seuraavan pisteen voittaja.

Sulkapallo säännöt ja syöttäminen

Syöttäminen sulkapallossa lähtee liikkeelle oikeasta ruudusta, ja siellä se myös pysyy pistemäärän ollessa parillinen. Vasempaan ruutuun suunnataan siis silloin, kun pistemäärä on pariton.

Sulkapallo säännöt sanovat, että syöttö pitää laittaa ristiin eli omasta oikeasta ruudusta vastustajan oikeanpuoleisiin ruutuun, ja sama vasemmalle. Syötössä palloon pitää osua vyötärön alapuolelta, lavan pitää olla alempana kuin mailaa pitelevä käsi ja jalkojen tulee olla paikoillaan. Vastustaja ei puolestaan saa lähteä liikkeelle ennen syötön lähtemistä tai mitenkään muutenkaan häiritä syöttöä.

Syötön saa laittaa käytännössä mistä päin syöttöruutua tahansa, mutta järkevintä se on 20–70 cm päässä etusyöttörajasta.

Myös nelinpelissä syöttäminen toimii samalla logiikalla, mutta syöttäjä pysyy samana (eli pelaajat vaihtavat pisteiden välissä ruutuja keskenään) niin pitkään, kunnes pisteputki katkeaa. Muuten vaihtelua ei sallita, eli esimerkiksi vastapuolen pelaajat eivät saa kesken kaiken vaihtaa ruutuja päikseen.

Kaikki loput sulkapallo säännöt

Otetaan loppuun vielä kaikki loput sulkapallo säännöt, jotka eivät sovi sellaisenaan oikeastaan mihinkään yllä mainituista otsikoista:

  • Syöttäjä arvotaan lyömällä pallo kohti taivasta. Pelaaja / joukkue, jota nuppi osoittaa, saa valita joko kenttäpuolen tai aloittamisen. Kenttäpuolen valitessa aloittajana toimii vastapuoli.
  • Jotta pallo on sisällä, riittää että pallon nuppi osuu linjaan eli viivaan.
  • Pallon oikeudenmukainen tuomitsija on se, kenen puolella se on.
  • Kiistanlaiset tilanteet pelataan uudestaan eli uusitaan aiempi syöttö. Tällöin käytetään termiä LET, ja sitä hyödynnetään myös silloin, kun peliä häiritsevä asia estää pelaamisen (esim. naapurikentältä lentää peliväline omalle kentälle).

Tässä sulkapallo säännöt kokonaisuudessaan. Jos haluat vaihtaa mailapeleistä hetkeksi pois ja oppia hieman lisää lautapelien pelaamisesta, kurkkaa sivuiltamme seuraavaksi vaikkapa Afrikan tähti säännöt!

Backgammon säännöt

Backgammon säännöt