pasianssi säännöt

Pasianssi säännöt

Pasianssi on yksin pelattava, strateginen ja viihdyttävä korttipeli, jossa pyritään saamaan pelikortit tiettyyn muotoon tai tietynlaisiin pinoihin / kasoihin hieman muunnelmasta riippuen. Miten homma toimii käytännössä, millaiset ovat pasianssi säännöt ja millaisia muunnelmia tästä pelistä löytyy? Nämä asiat selviävät sinulle tässä artikkelissa!

Mikä Pasianssi on?

Pasianssi on simppeli yksin pelattava korttipeli, jossa tavoitteena on saada järjesteltyä kortit tietyllä tavalla. Järjestely voi tapahtua esimerkiksi maittain tai suuruusjärjestyksessä, ja jos homman saa valmiiksi, peli on ”läpi”.

Pasianssin suomenkielinen nimi on peräisin ranskan kielen termistä ”patience”, joka tarkoittaa kärsivällisyyttä (sama myös englannista suomeen). Kyseinen korttipeli ei kuitenkaan ole lähtöisin Ranskasta, mutta se nosti siellä roimasti suosiotaan 1800-luvun alussa.

Pasianssia, joka tunnetaan englanniksi nimellä ”solitaire”, voi pelata edelleen ihan tavallisella korttipakalla fyysisesti tai vaihtoehtoisesti tietokoneella digitaalisen version voimin. Pasianssi säännöt eivät ole aina samat, vaan ne vaihtuvat hieman muunnelmien mukaan.

Pasianssi muunnelmat

Pasianssi-termillä viitataan yhteen ja samaan korttipeliin, josta on olemassa lukuisia muunnelmia. Yleisin pasianssipeli on ehdottomasti Klondike-pasianssi, mutta tietokoneilla törmäät useimmiten Spider-pasianssiin.

Tässä lyhyesti listattuna pasianssin tunnetuimmat muunnelmat:

  • Spider-pasianssi
  • Klondike-pasianssi
  • Kello-pasianssi
  • Kolmentoista pyramidi

Klondike pasianssi säännöt kokonaisuudessaan

Pasianssi säännöt vaihtelevat hieman sen mukaan, mitä versiota pelataan. Seuraavaksi käymme säännöt yksityiskohtaisesti läpi Klondike-pasianssin näkökulmasta, koska se on kaikkein yleisin ja suosituin pasianssi-peli.

Klondike-pasianssin aloittaminen

Klondike-pasianssi lähtee liikkeelle siitä, että tavallinen 52 kortin pakka ilman jokereita sekoitetaan ja asetetaan pöydälle seitsemäksi pinoksi. Pinot menevät niin, että ensimmäisessä on yksi kortti, toisessa kaksi, kolmannessa kolme ja lopulta seitsemännessä seitsemän.

Jokaisen pinon päällimmäinen kortti on kuvapuoli ylöspäin, muut väärinpäin. Kortit laitetaan limittäin niin, että jokaisen pinon korttimäärä näkyy. Pinojen yläpuolelle pitää jättää tilaa ässille, joiden päälle maittaiset rakennukset alhaalta ylöspäin alkavat.

Tässä vaiheessa loput kortit menevät sommitelman viereen nostopakaksi eli ns. ”käsipakaksi”.

Korttien arvot ovat seuraavat:

  • Ässät: 1
  • Numerokortit: Nimellisarvonsa verran
  • Jätkät: 11
  • Kuningattaret: 12
  • Kuninkaat: 13

Klondike pasianssi säännöt & pelin kulku

Klondike-pasianssissa tavoitteena on saada pinottua kortit maittain neljään peruspakkaan järjestyksessä aina ässästä kuninkaaseen. Miten tähän päästään?

  1. Käsipakan käyttö: Käännä käsipakasta kolme korttia kerrallaan pöydälle. Pelaa päällimmäinen kortti, jos mahdollista. Jos käsipakka loppuu, käännä käyttämättömät kortit uudeksi pakaksi.
  2. Pinojen rakentaminen: Aseta kortteja pöydän pinoihin vuorovärein ja laskevassa järjestyksessä (esim. punainen mustan päälle). Jos pino tyhjenee, vain kuningas voi aloittaa uuden pinon.
  3. Ässät ja peruspakat: Siirrä ässät pöydän yläpuolelle peruspakkojen aluksi. Lisää peruspakkoihin saman maan kortit nousevassa järjestyksessä ässästä kuninkaaseen.
  4. Pöydän kortit: Käytä pinojen päällimmäisiä kortteja ja käännä kortteja kuvapuoli ylöspäin, kun pinoissa on piilokortteja.
  5. Tavoite: Siirrä kaikki kortit peruspakkoihin ässistä kuninkaaseen. Pyri paljastamaan pöydän piilokortit mahdollisimman pian.

Pelin päättyminen

Pasianssi säännöt sanovat, että tämä muunnelma päättyy, kun käsipakasta kääntyvää korttia tai pöydässä pelattavissa olevia kortteja ei voi enää laittaa mihinkään. Jos

  • kortit ovat maittain neljässä peruspakassa suuruusjärjestyksessä –> peli meni läpi.
  • neljän maan pinot eivät ole täynnä –> peli ei mennyt läpi.

Pasianssi säännöt muiden muunnelmien osalta

Lopuksi käymme läpi pasianssi säännöt muiden muunnelmien osalta.

Spider-pasianssi

Spider-pasianssi alkaa sillä, että kortit pistetään kymmeneen pinoon seuraavaan tyyliin:

  • 4 kuuden kortin pinoa
  • 6 viiden kortin pinoa

Tässä pasianssissa kortteja siirrellään ihan kuten muissakin. Mikäli kortti on muun kuin oman maansa päällä, sitä ei pysty siirtämään samanaikaisesti sen kortin kanssa, jonka päällä se on.

Tässä esimerkki:

  • Pata 10, pata 9, hertta 8, pata 7, pata 6 –> kaikkia ei voi siirtää, mutta pata 7 ja pata 6 on mahdollista siirtää pois

Tyhjään sarakkeeseen pystyy laittamaan minkä tahansa kortin tai samaa maata olevan pinon. Nostopakkaa hyödyntäessä on pakko ottaa kymmenen korttia, jotka menevät yksitellen jokaisen pinon päälle.

Peli päättyy, kun pelikortit löytyvät värisuora-asetelmasta suuruusjärjestyksessä kuninkaasta ässään.

Kolmentoista pyramidi

Pyramidi-pasianssissa pelikorteista tehdään pyramidi, ja tavoitteena on saada kaikki kortit siitä pois. Tiukimpia sääntöjä noudattaessa todennäköisyys tälle on vain 1:50.

Kortit laitetaan pyramidiksi siten, että huipulla on yksi kortti, sen alla kaksi, sitten kolme ja niin edelleen, kunnes alimmalla rivillä on seitsemän rivillistä kortteja (tällöin pyramidissa on yhteensä 28 korttia, ja niiden kuuluu olla limittäin).

Loput kortit menevät viereen nostopakaksi kuvapuoli alaspäin.

Tämän jälkeen pyramidista lähdetään etsimään peittämättömiä korttipareja, joiden arvo on yhteensä 13 (kuninkaat voi poistaa sellaisinaan ja nostopakkaa voi myös käyttää apuna). Vain ne kortit, joita ei ole peitetty, voi ottaa pyramidista ja pelistä pois.

Peli päättyy, kun pareja ei voi enää muodostaa ja/tai nostopakka loppuu. Pasianssi säännöt sanovat, että tämän pelin pääsee läpi vain, jos pyramidin on saanut tyhjäksi.

Kello-pasianssi

Korttipakka jaetaan 13 pinoon (kaikissa 4 korttia, kortit väärinpäin). Yksi pinoista menee keskelle ja muut sen ympärille ympyräksi kellotaulun mukaisesti (esim. suoraan yläpuolella oleva pakka on 12 jne).

Keskellä olevasta pakasta nostetaan kortti ja se asetetaan kuvapuoli ylöspäin sen pakan alle, joka vastaa sen nimellisarvoa kellotaulussa. Poikkeuksena tähän on kuningas, joka laitetaan keskellä olevan pakan pohjalle.

Ensimmäisen kortin jälkeen kortti tulee nostaa aina siitä pinosta, minkä pohjalle edellinen laitettiin. Peli päättyy siihen, kun kaikki neljä kuningasta on nostettu ja käännetty. Jos

  • kaikki kortit ovat kuvapuoli ylöspäin –> peli meni läpi.
  • edes yksi kortti on pinossa väärinpäin –> peli ei mennyt läpi.

Tässä pasianssi säännöt kokonaisuudessaan. Jos sinua sattuvat kiinnostamaan noppapelit, kurkkaa myös sivuiltamme Yatzy säännöt.

yatzy säännöt

Yatzy säännöt

darts säännöt

Darts säännöt