mölky

Mölkky säännöt

Mölkky on hauska suomalainen heittopeli, jota pelataan ulkona, erityisesti kesämökeillä juhannuksen aikaan. Tavoitteena kyseisessä ulkopelissä on kaataa puisella kapulalla puisia numerokeiloja ja päästä sitä kautta ensimmäisenä 50 pisteeseen. Miten tämä tapahtuu käytännössä? Se selviää seuraavaksi, kun käsittelyssä on mölkky säännöt!

Mölkky lyhyesti

Mölkky on Päijät-Hämeestä kotoisin oleva tuuria ja taitoa vaativa heittopeli, jossa kaadetaan puukeiloja heittämällä puukapulaa. Pelin oikeudet ovat tätä nykyä Tactic Games Oy:llä ja niitä valmistetaan yli 300 000 kappaletta vuodessa.

Mölkky säännöt kokonaisuudessaan

Seuraavaksi käymme läpi mölkky säännöt hyvin tarkkaan läpi aina pelikierroksen aloittamisesta pisteiden laskemiseen, heittotyyliin ja voittamiseen. Jatka siis lukemista erittäin tarkalla silmällä, jos haluat oppia pelaamaan tätä peliä oikealla tavalla!

Mölkky säännöt: Pelin aloittaminen

Mölkky säännöt lähtevät liikkeelle tietenkin siitä, että pelaajien tulee tarkastaa pelivälineiden kunto ja kaikkien tarvittavien osien läsnäolo. Mölkyn pelaamiseen tarvitaan seuraavat asiat:

  • Heittokapula (nimeltään Mölkky)
  • 12 kappaletta numeroituja keiloja (numerot 1–12)
  • Avoin pelialue, kuten takapiha, hiekkakenttä, nurmikko tai mökin piha

Jos/kun kaikki tarvittavat osat ovat tallessa, alkaa itse pelialueen valmistelu. Keilat pitää asettaa tiiviseen muodostelmaan tismalleen 3,5 metrin päähän heittoviivasta. Keiloja ei voi asettaa miten sattuu, vaan niille löytyy oma järjestyksensä.

Järjestys menee niin, että isoimmat luvut (10–12) ovat keskellä kolmion muotoisessa muodostelmassa ja loput, numeroiltaan pienemmät keilat ympäröivät niitä. Kaikkiaan keiloja on neljässä rivissä seuraavaan tyyliin (vasemmalta oikealle):

  1. Rivi: 1 ja 2
  2. Rivi: 3, 10 ja 4
  3. Rivi: 5, 11, 12, ja 6
  4. Rivi: 7, 9 ja 8

Tämä muodostelma tunnetaan myös “mölkkytornina”.

Pelikierroksen alkuvaiheessa tulee myös päättää kirjuri, joka kirjoittaa ylös kaikkien pelaajien heittotulokset. Hän voi myös osallistua itse peliin, eli pelkästään sivustaseuraajan rooliin kirjurin ei tarvitse tyytyä.

Mölkkyä voi pelata joko yksin tai esimerkiksi kahden hengen joukkueissa.

Heittojärjestys

Kun heittoviiva, joka voi olla esimerkiksi hiekkaan piirretty viiva tai keppi nurmikolla, on kunnossa ja keilat on kasassa, on aika määrittää heittojärjestys.

Ensimmäisessä Mölkky-pelissä heittojärjestyksen voi arpoa tai vaihtoehtoisesti osallistujat voivat yhdessä päättää, että nuorin pelaaja/joukkue aloittaa. 

Seuraavissa peleissä heittojärjestys määräytyy aina aiemman pelikierroksen tulosten perusteella pienimmästä suurimpaan. Toki niinkin voi tehdä, että aloitusvuoro kiertää järjestyksessä pelaajalta toiselle, jotta jokainen pääsee aloittamaan vähintään kerran.

Aloittajan jälkeen pelaajat heittävät vuorotellen, kunnes on taas aloittajan vuoro. Omalla vuorolla saa siis heittää ainoastaan kerran riippumatta siitä, osuuko keiloihin vai ei.

Mölkky säännöt & heittäminen

Mölkky säännöt eivät salli kapulan viskomista miten sattuu, vaan heittämiseen on määritelty tietty tyyli.

Mölkky-kapula pitää heittää yhdellä kädellä alakautta niin, että toinen käsi on selän takana koukussa. Sitä ei saa siis heittää yläkautta tai vaikkapa kahdella kädellä. Toki tästäkin on olemassa muunnelmia, joissa heittotyyli on täysin vapaa.

Heittotyylin lisäksi on tärkeää heittää omalla vuorolla ja heittoviivan kohdalta. Mikäli heitto tapahtuu väärällä vuorolla ja joku huomauttaa siitä, tulee tulokseksi siltä kierrokselta viiva. Sama koskee myös sitä, jos heitto tapahtuu liian läheltä.

Mikäli pisteitä on 37 tai enemmän, tipahtaa myös pistemäärä 25:een heiton tapahtuessa väärällä vuorolla. Väärän heiton jälkeen heittojärjestys tulee palauttaa välittömästi alkuperäiseen muotoon.

Keilojen asettaminen heittojen jälkeen

Keilat pitää asettaa pystyyn tismalleen kaatumapaikalleen sen jälkeen, kun niihin on osuttu kapulalla. Jos kapulat lähtevät esimerkiksi vierimään kauas (mikä on niiden muodon vuoksi hyvinkin mahdollista), pitää ne yksinkertaisesti hakea ja nostaa pystyyn siihen kohtaan, missä kaatuminen alun perin tapahtui.

Tällä tavalla keilat lähtevät pikkuhiljaa irtoamaan tiiviistä muodostelmastaan ja samalla peli-/heittoalue lähtee pikkuhiljaa kasvamaan.

Mölkky säännöt – pisteiden laskeminen

Mölkky säännöt menevät pistelaskun osalta näin:

  • Yksi keila kaatuu → pistemäärä keilan numero
  • Useampi keila kaatuu → pistemäärä kaadettujen keilojen lukumäärä

Eli jos pelaaja kaataa esimerkiksi keilan numero 9, saa hän pisteitä kyseiseltä kierrokselta 9 kappaletta. Jos taas itse keiloja kaatuu yhteensä 7, on myös pisteitä luvassa 7 kappaletta.

Keilaa ei lueta kaatuneeksi, mikäli se nojaa toiseen keilaan tai itse mölkky-kapulaan.

Mölkky säännöt, tippuminen ja pelin voittaja

Toisin kuin vaikkapa darts säännöt, mölkky säännöt ovat siinä mielessä brutaalit, että ne rankaisevat useasta ohiheitosta. Mikäli pelaaja heittää kolme kierrosta peräkkäin ohi, putoaa hän pelistä ja joutuu kirjurin rooliin.

Mikäli kyseessä on tiimipeli ja joukkue heittää kolme kierrosta putkeen huti, häviää se kierroksen automaattisesti.

Mitenkäs sitten voittaminen? Voittajaksi kruunataan se pelaaja/joukkue, joka saa ensimmäisenä kasaan 50 pistettä. Pisteitä pitää olla kasassa tasan 50 kappaletta, eikä yhtään enempää.

Mikäli pistemäärä ylittää tuon rajapyykin, tiputetaan pelaajan pistemäärä 25:een. Näin joku toinen osallistuja voi siirtyä yllättäen johtoon ja saada mahdollisuuden voittaa.

Mölkky säännöt: Esimerkkipeli

Jotta mölkky säännöt ja itse peli hahmottuvat paremmin, otamme loppuun vielä havainnollistavan esimerkkipelin.

Pelaaja XPelaaja YPelaaja ZLisähuomiot
73
158
42213
1530
214020
224726
3055Pistemäärä ylitti 50, pelaaja Y 25:een
3728
4731Kolme hutia peräkkäin, pelaaja Z putoaa (uusi kirjuri)
4937
5042Pelaaja X voittaa

Tässä mölkky säännöt kokonaisuudessaan. Katso seuraavaksi esimerkiksi paskahousu säännöt, jos pidät korttipeleistä!

Pokeri säännöt