Spikeball säännöt

Spikeball säännöt

1980-luvulla kehitetty roundnet on erittäin nopeatempoinen ja dynaaminen pallopeli, jossa tavoitteena on lyödä ilmalla täytetty pallo maasta hieman ilmassa olevaan verkkoon siten, ettei vastustaja saa sitä palautettua. Miten tämä tapahtuu käytännössä ja miten kyseistä peliä kuuluu tarkalleen ottaen pelata? Jatka lukemista, niin spikeball säännöt selviävät sinulle tuota pikaa!

Mikä Spikeball on?

Spikeball on alun perin jo vuonna 1989 Yhdysvalloissa Jeff Knurekin toimesta luotu pallopeli, joka on saanut inspiraationsa lentopallosta.

Peliä pelataan kahden joukkueen kesken, josta kummastakin löytyy kaksi pelaajaa (2 vs 2). Ideana kyseisessä pelissä on lyödä pienen trampoliinimaisen verkon kautta ilmalla täytetty pallo siten, ettei vastustajan joukkue pysty palauttamaan sitä enää samaisen verkon kautta takaisin.

Peli tunnettiin aluksi lähinnä nimellä roundnet, mutta alkuaikoinaan se ei ollut erityisen suosittu. Se kuitenkin heräsi henkiin vuonna 2008, kun Spikeball Inc. alkoi valmistaa ja mainostaa pelitarvikkeitaan. Tällöin myös nimi spikeball yleistyi ja vakiintui kyseisen lajin ympärille.

Alla olevasta videosta voit katsoa ennen varsinaisten teorioiden ja sääntöjen lukemista, miltä spikeball näyttää käytännössä ja miten viihdyttävä ja vauhdikas peli on kyseessä.

Spikeball säännöt alusta loppuun

Millaiset roundnet säännöt ovat ja miten tätä mukaansatempaavaa pallopeliä kuuluu oikein pelata? Se selviää sinulle seuraavaksi, kun käymme kaikki tärkeimmät asiat osa-alueittain läpi.

Roundnet säännöt: Pelivälineet ja -alue

Pelaajat itse eivät tarvitse roundnetin pelaamiseen sen erikoisempia varusteita, vaan pelaamiseen tarvitaan pelkkä spikeball-setti. Sellaisen saa ostettua vaikkapa XXL-myymälöistä tai verkosta, ja hintaa sillä on kaikkea muutamista kymmenistä muutamaan sataan euroon riippuen siitä, onko kyseessä pro-setti vai hieman simppelimpi paketti.

Tällaiset ovat tarkalleen ottaen pelivälineet, joilla spikeballia pelataan:

  • Spikeball-kehys (verkko): 5 kehyselementillä ja 5 jalalla pystyssä pysyvä, 15 cm maasta ilmassa oleva lyöntiverkko, joka on halkaisijaltaan 90 cm.
  • Viralliset pelipallot: Spikeball-pallot, joiden halkaisija on 9,5 cm ja paino 65 g.

Moniin muihin lajeihin ja peleihin verrattuna roundnetin pelaamiseen tarvitsee hyvin vähän tavaraa. Näin ollen peli on erittäin aloittelija- ja budjettiystävällinen vaihtoehto.

Mitenkäs sitten itse pelialue, jossa näillä välineillä pelataan? Spikeball on siitä erikoinen laji, että siinä peliympäristö on 360 asteen alue, jossa ei ole ”omia” tai ”vastustajan” puolia. Pelialueena voi toimia käytännössä mikä tahansa alue, joka on kooltaan noin 10 x 10 m, ja siinä säntäillään sitten pallon perässä mihin suuntaan tahansa.

Roundnet säännöt – syöttäminen ja aloittaminen

Jokainen piste lähtee roundnetissä liikkeelle syöttämisestä.

Aloittaja arvotaan esimerkiksi kivi-paperi-sakset -periaatteella tai heittämällä kolikkoa. Tämän jälkeen peliparit asettuvat vierekkäin, tarkalleen ottaen 90 asteen kulmaan toisiinsa nähden. Sitten on vuorossa itse syöttäminen, jonka aloituksen voittaneesta kaksikosta hoitaa oikeanpuoleinen pelaaja.

Syöttö pitää tehdä tarkalleen 2,13 metrin päästä verkon reunasta vähintään toinen jalka maassa ja sen tulee osua verkkoon. Pallo pitää heittää ensiksi omasta kädestä hieman ilmaan ja tämän jälkeen iskeä verkkoon.

Syöttö on väärä, jos se osuu rimaan, nousee verkosta pomppaamisen jälkeen yli vastustajan olkapään tai se lyödään alle 2,13 metrin päästä.

Oikeaan syöttöön on kaksi yritystä. Jos molemmat niistä menevät pieleen, vastustaja saa pisteen. Jos taas alkuperäinen syöttäjäpari voittaa, kaksikko vaihtaa puolta ja seuraava syöttö lähteekin nyt vasemmalta puolelta.

Jos sääntöjä seuraa syöttämisen ja pisteiden osalta oikein, pitäisi syötön mennä aina näin:

  • Parillinen määrä pisteitä –> syöttö tapahtuu oikealta
  • Pariton määrä pisteitä –> syöttö tapahtuu vasemmalta

Samalla logiikalla toimivat myös sulkapallo säännöt.

Pallon lyöminen pelin aikana

Kun itse syöttö on ohi, spikeball säännöt sanovat, että peli siirtyy vapaaseen palloralliin.

Kummallakin joukkueella on maksimissaan kolme kosketusta aikaa saada palautettua pallo takaisin verkkoon. Kosketukset pitää tehdä aina lyömällä yhdellä kädellä tai millä tahansa muulla kehonosalla, kunhan osuma on selkeästi kimpoava.

Palloa voi siis esimerkiksi puskea tai läimäistä kyynärpäällä, mutta sitä ei saa esimerkiksi kantaa, ottaa koppi ja heittää tai kuljettaa.

Pelaaja ei saa yksin läimiä palloa miten haluaa vaan kosketusten pitää vuorotella pelaajien välillä. Sama pelaaja ei saa siis koskea palloon kahta kertaa peräkkäin.

Ralli jatkuu niin pitkään, kunnes toinen joukkue saa lyötyä pallon siten, etteivät toiset saa sitä enää palautettua. Piste voi päättyä myös rikkeeseen, kuten juuri mainittuun kaksoiskosketukseen.

Peruspeli toimii tällä periaatteella, mutta kokeneemmat pelaajat voivat ottaa käyttöönsä myös ”No Hit Zonen”.

No Hit Zone

No Hit Zone (NHZ) on vuonna 2021 kehitetty roundnet sääntö. Kyseessä on pyöreä, noin 45 cm kokoinen alue verkon ympärillä, johon pelaajat eivät saa astua lyödessään iskulyöntiä viimeisellä lyönnillään tai myöskään kyseisen lyönnin jälkeen.

Alueelle saa siis mennä ihan vapaasti lyömään, kunhan kyseessä ei ole viimeinen mahdollinen lyönti. Jos näin tekee, vastustajajoukkue saa pisteen.

NHZ on lähinnä kansainvälisen Roundnet Federationin kehittämä virallinen sääntö, eivätkä satunnaiset pelaajat juuri sitä hyödynnä.

Spikeball säännöt: Pisteiden laskeminen ja voittaminen

Roundnet säännöt sanovat, että jokainen piste alkaa syötöstä ja päättyy, kun palloa ei saada enää palautettua sääntöjen mukaisesti. Pisteen voi saada esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

  • Pallon palautus verkkoon ei onnistu sääntöjen mukaisesti.
  • Pallo osuu jalkoihin, maahan tai kehään.
  • Vastustaja ei saa palautettua palloa kolmella kosketuksellaan.
  • Pallo kopataan, heitetään tai se otetaan käteen.

Mikäli näistä tilanteista syntyy erimielisyyksiä, on piste mahdollista pelata uudestaan. Piste lähtee kokonaan alusta, eli pistetilanne tai syöttövuoro eivät muutu alkuperäisestä lähtötilanteesta.

Tyypillisesti spikeball-ottelut pelataan 15 tai 21 pisteeseen. Voitto vaatii kahden pisteen eron, eli esimerkiksi tilanteesta 20–20 voittajaksi pääsee vaikkapa tuloksella 23–21.

Tuon ei tarvitse jatkua loppuun asti, sillä käyttöön voi ottaa myös niin sanotun ”hard cap” -säännön. Silloin pisteille määritellään yläraja, jonka jälkeen seuraava piste ratkaisee (esim. 25 pisteen raja, tilanteessa 25–25 voittaja on se, kumpi nappaa itselleen pisteen numero 26).

Spikeball säännöt menevät siten, että varsinainen ottelu voitetaan yleensä kahdella erävoitolla. Peliformaatti voi kuitenkin vaihdella hieman tapahtuman mukaan.

Roundnet säännöt & rikkeet

Spikeballia pelatessa kannattaa pitää mielessä, mikä ei ole sallittua. Kiellettyjä asioita on, ja jos rikkeeseen sortuu, saa vastustaja itselleen pisteen.

Tässä muutamia rikkeitä, jotka sinun kannattaa pitää mielessä:

  • Verkkoa ei saa koskettaa millään kehonosalla pisteen aikana.
  • Palloa ei ole pakko koskea kolmea kertaa ennen palautusta, mutta kiellettyä on koskea esimerkiksi neljä tai viisi kertaa. Kolme on ehdoton katto!
  • Sama pelaaja ei saa koskea ilmalla täytettyyn palloon kahta tai useampaa kertaa peräkkäin. Yksi kerta on maksimi!
  • Palloa lyö kahdella kädellä yhden sijaan.
  • Vaikka pelialue on vapaa, ei toisen joukkueen pelaajia saa häiritä tai estää millään tavalla. Vastustaja voi saada tästä pisteen ja pahimmassa tapauksessa joukkueesi voidaan hylätä.

Tässä spikeball säännöt kokonaisuudessaan esiteltynä. Jos haluat lähteä pelaamaan ulos toista Amerikassa kehitettyä pihapeliä, jossa tarkkuus on kaiken a ja o, kurkkaa sivuiltamme seuraavaksi cornhole säännöt!

Cornhole säännöt

Cornhole säännöt

Mafioso peli

Mafioso peli