Petankki säännöt

Petankki säännöt

Ranskasta lähtöisin oleva petankki on suosittu pallopeli, jossa kaksi 1–3 hengen joukkuetta pyrkii heittämään metallikuulan mahdollisimman lähelle maahan heitettyä maalipalloa. Miten heittäminen tapahtuu käytännössä ja missä petankkia voi pelata? Entäpä millaiset petankki kuulat ylipäätään ovat? Näihin kysymyksiin saat vastauksen seuraavaksi, kun käsittelyssä on petankki säännöt!

Mikä petankki on?

Petankki tai kielillä pétanque on Ranskasta peräisin oleva pallopeli, jossa kaksi pelaajaa tai kaksi 2–3 hengen joukkuetta pyrkii heittämään omat metallikuulansa mahdollisimman lähelle jo aiemmin maahan heitettyä valkoista maalipalloa.

Petankkia pystyy pelaamaan mökillä, kotipihalla, hiekkakentällä tai oikeastaan minkälaisessa maastossa tahansa. Tasamaalla pelaaminen on helpompaa, mutta kun paikaksi vaihtaa juurikin esimerkiksi puilla, pensailla ja muilla esteillä varustetun alueen, tulee petankin pelaamisesta piirun verran jännittävämpää.

Petankkia pystyy pelaamaan yhteensä kolmella tavalla:

  • Singeli eli kaksinpeli (1 vs 1)
  • Duppeli eli nelinpeli (2 vs 2)
  • Trippeli eli kuusinpeli (3 vs 3)

Näistä kolmesta kahdessa ensimmäisessä eli singelissä ja duppelissa jokainen pelaaja saa käyttöönsä kolme kuulaa, mutta trippelissä jokainen pääsee heittämään vain kahdesti.

Seuraavaksi hyppäämme historian pariin, jonka jälkeen vuorossa ovat petankki säännöt heittämisen ja muiden osa-alueiden osalta.

Petankki ja sen historia

Petankki pohjautuu vanhaan eurooppalaiseen kuulapeliin nimeltä boules (ranskaa). Provencessa, Etelä-Ranskassa kyseisestä pelistä kehittyi edelleen jeu provençal, joka eroaa tavallisesta petankista siten, että kenttä on suurempi ja heittäjällä on mahdollisuus ottaa kolmen askeleen verran vauhtia.

Itse petankin keksijä oli kyseisen pelin pelaaja Jules Lenoir. Hän kehitti sen vuonna 1907 lähellä Marseilla La Ciotat -nimisessä kylässä, kun hänen reumatisminsa esti häntä ottamasta jeu provençalin vaatimia vauhtiaskelia. Hän päätti paitsi lyhentää kenttää myös ottaa käyttöön seisovan heittoasennon.

Viralliset petankki säännöt ja ensimmäinen turnaus näkivät päivänvalon vuonna 1910 (järjestäjät Joseph ja Ernest Pitiot), ja tuolloin lajin nimi oli vielä Jeu de PIED-TANQUÈ. Vuonna 1958 Marseillessa perustettiin kansainvälinen petankkiliitto Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provençal, ja tämän lajin ensimmäiset MM-kisat käytiin vuonna 1959.

Tätä nykyä maailmassa pelaa virallisen lisenssin alaisuudessa lähes 600 000 pelaajaa. Lisäksi harrastepelaajia löytyy mökeiltä, kotipihoilta ja muualta maailmasta. Olympialajiksi se ei ole koskaan päässyt, mutta se on kuitenkin mukana monissa muissa kisoissa, mukaan lukien:

  • World Games
  • Välimeren kilpailut
  • Tyynenmeren kisat

Petankki säännöt alusta loppuun

Seuraavaksi käsittelyyn otetaan petankki säännöt aina pelivälineistä heittämiseen ja pelialueeseen. Jatka siis lukemista, jotta osaat pelata tätä pihapeliä juuri eikä melkein oikealla tavalla.

Petankki kuulat, maalipallo ja pelialue

Petankki säännöt sanovat, että kyseistä peliä pelataan metallisilla kuulilla, joiden mitat ja paino ovat seuraavanlaiset:

  • Halkaisija: 70–80 mm
  • Paino: 640–800 g

Näihin kuuliin, jotka voivat alle 11-vuotiaiden kilpailussa olla hieman kevyempiä, saa tehdä erilaisia kaiverruksia. Niitä ei saa kuitenkaan muuttaa niin, että kuulien ominaisuudet muuttuisivat jollakin tavalla.

Näitä metallisia kuulia on tarkoitus heittää mahdollisimman lähelle maalipalloa, joka tunnetaan myös nimellä snadi. Se on tehty puusta ja se on halkaisijaltaan 25–30 mm.

Missä petankki kuulat ja muut sitten oikein lentelevät? Kuten jo aiemmin kerroimme, arkipäiväisessä pelaamisessa pelialueeksi voi valita vaikka koti- tai mökkipihan, eikä sitä ole pakko rajata. Kisoissa alue on usein tasainen sorakenttä, joka on 3–4 metriä leveä ja 12–15 metriä pitkä, ja se on voitu rajata reunasteillä.

Petankki säännöt – heittäminen ja pelin kulku

Seuraavaksi tärkeimmän eli heittämisen pariin. Näin se hoituu vaihe vaiheelta:

1) Aloittava joukkue valitaan puhtaasti arvan kautta. Tämän jälkeen aloittaja piirtää ympyrän, jonka halkaisija on 36–50 cm. Jos pelaaminen tapahtuu vaikkapa kotona, riittää aloituspaikaksi esimerkiksi viiva tai keppi.

2) Seuraavaksi aloittava joukkue heittää snadin noin 6–10 metrin päähän aloituspisteestä. Snadin tulee jäädä vähintään yhden metrin (1 m) päähän kaikista esteistä, kuten seinät, kivet, puut ja niin edelleen.

3) Aloittava joukkue heittää metallikuulansa mahdollisimman lähelle snadia tai siten, että kuula osuu snadiin. Heittäjän pitää seistä heittoviivalla/ympyrässä kumpikin jalka maassa niin pitkään, että kuula koskee maata. Muuten heittotyyli on täysin vapaa.

4) Petankki säännöt kertovat, että seuraavaksi on vuorossa vastapuolen joukkue. Nyt he pyrkivät heittämään kuulansa siten, että se on lähempänä snadia kuin aloittavalla joukkueella. Kuula saa jälleen osua snadiin, mutta myös vastustajan kuulaan ja ”klikata” sitä näin kauemmas snadista.

5) Jos kuula ei mene lähemmäs snadia kuin aloittajalla, pitää toisena heittävän joukkueen heittää uudestaan. Heittovuorossa on siis aina se joukkue, kumman kuula on kauempana snadista kuin toisen.

Mitä petankki säännöt sanovat heittämisestä saaduista pisteistä? Siitä lisää seuraavaksi!

Pisteiden laskeminen & voittaminen

Kun kaikki kuulat on heitetty, on luvassa pisteiden laskeminen. Pisteitä tulee niin monta kuin kuulia on lähempänä maalipalloa verrattuna vastustajan lähimpään kuulaan.

Eli jos pallojen järjestys snadista katsoen on esimerkiksi X-X-Y, saa joukkue X kaksi pistettä. Pistelaskussa otetaan huomioon ainoastaan sellaiset kuulat, jotka ovat pelialueen sisällä.

Paljonko pisteitä sitten vaatii, että petankissa voittaa? Normaalisti peli päättyy, kun toinen joukkue saa kasaan 13 pistettä. Toisinaan myös 11 pistettä riittää. Petankista voi löytyä myös aikarajoite, jonka puitteissa pelaaminen tapahtuu.

Petankki säännöt & rikkeet

Loppuun vielä muutamia kiellettyjä asioita ja rikkeitä petankin maailmassa:

  • Kentällä olevia esteitä ei saa poistaa.
  • Kuulaa tai snadia ei saa siirtää mittauksen aikana (muuten menettää pisteen).
  • Vastustajaa ei saa häiritä millään tavalla pelin aikana.

Tässä petankki säännöt kaikkinensa! Jos olet kiinnostunut muista samankaltaisista pallojen heittopeleistä, katso seuraavaksi esimerkiksi boccia säännöt!

Boccia säännöt

Boccia säännöt