Cornhole säännöt

Cornhole säännöt

Cornhole on todellinen ulkopelien klassikko, jossa sosiaalisuus ja tarkkuus kukoistavat. Tarkoituksena siinä on heittää hernepusseja vinossa olevalle laudalle tai siinä olevasta reiästä läpi, kerätä pisteitä ja päihittää toinen joukkue tai kilpailija. Hauskanpitoa ja iloa riittää kaikenikäisille, kunhan pelaaminen tapahtuu oikeiden sääntöjen puitteissa. Ja tällä sivulla onneksi opit, millaiset cornhole säännöt ovat!

Mikä on cornhole?

Cornhole on mitä todennäköisimmin Yhdysvalloista peräisin oleva pihapeli, joka on samaan aikaan hyvin simppeli ja erittäin viihdyttävä.

Cornholessa kaksi henkilöä (1 vs 1) tai joukkuetta (2 vs 2 tai 4 vs 4) kilpailee keskenään tarkkuusheitossa. Heittäminen hoidetaan hernepusseilla (usein kuivilla maissinjyvillä täytettyjä sellaisia) ja kohteena on hieman kallelleen asetettu levy, jonka toisesta päästä löytyy reikä.

Ideana on saada nuo pussit heitettyä reiästä läpi tai vaihtoehtoisesti pysymään levyllä. Näistä heitoista kertyy pisteitä, ja ensimmäisenä tiettyyn pistemäärään selviytynyt voittaa.

Cornholen historia

Cornhole-pelin historia juontaa juurensa joidenkin arvioiden mukaan jopa 1300-luvulle saakka. Ihan varmaa tietoa tästä ei ole, ja joidenkin väittämien mukaan pelin nykymuoto näki päivänvalon 1950-luvulla.

Joidenkin lähteiden valossa pelin aikaisin tunnettu versio oli puolestaan Parlor Quoits, jolle Heyliger De Windt haki patenttia vuonna 1883. Kyseisessä pelissä oli vinossa kulmassa oleva lauta, johon oli väsätty neliönmuotoinen reikä, ja ideana oli heittää hernepusseja läpi kyseisestä reiästä.

Tätä versiota edeltävät muunnelmat yritettiin väsätä sisätiloihin, mutta nimenomaan De Windtin peli oli ensimmäinen, jota heiteltiin ulkona kera pussien ja reikälaudan.

De Windt myi pelin oikeudet leluvalmistajalle Massachusettsiin, ja se alkoi markkinoida peliä nimellä Faba Baga. Tuohon muunnelmaan oli kehitetty kaksi erikokoista reikää, joista sai eri määrän pisteitä, ja pelaajille löytyi myös yksi, tuplapisteillä varustettu erikoispussi kierrosta kohden.

Vuonna 1974 Popular Mechanics -lehti julkaisi artikkelin nimeltä Bean-bag-bull’s-eye, joka muistutti oli hyvin lähellä cornholea. Ainoastaan pussit olivat hieman erilaiset ja lauta eri kokoinen.

Tuo peli levisi kulovalkean tavoin erityisesti Chicagossa, josta se levisi eteenpäin Cincinnatiin ja siitä Kentuckyyn sekä Kaakkois-Indianaan.

Cornhole säännöt alusta loppuun

Millaiset ovat cornhole säännöt pelikentän, heittämisen, pisteiden, voittamisen ja muiden osa-alueiden osalta? Siihen saat vastauksen seuraavaksi!

Cornhole säännöt & varusteet

Cornhole säännöt sanovat, että tätä ulkopeliä pelataan kaltevalla laudalla ja hernepusseilla tietyllä pelialueella. Tässä tarkemmat mitat ja muut infot:

  • Hernepussit: Kumpikin pelaaja/joukkue saa 2 x 4 kpl hernepussisettejä (yhteensä 8 pussia). Pussien koko on noin 15 x 15 cm ja paino 440–450 grammaa.
  • Lauta: Laudan koko on noin 60 x 120 cm, reiän halkaisija 15 cm ja reikä on tehty 23 cm päähän laudan yläreunasta.
  • Pelikenttä: Kaksi lautaa asetetaan 8,2 metrin päähän toisistaan.

Cornhole säännöt – heittäminen, pisteytys ja voittaminen

Cornholessa heittämiselle on kehitetty erillinen heittoalue (pitcher’s box) ja yksi sellainen sijaitsee molemmilla puolella lautaa (vastustaja seisoo ristikkäisellä heittoalueella). Heittämisen täytyy tapahtua tuolta alueelta (käytännössä laudan etureunan takaa) alakautta.

Pelaajat tai joukkueet heittävät pussinsa vuorotellen. Jos kyseessä on nelinpeli (2 vs 2), pelaajat asetellaan siten, että molempien lautojen vierellä seisoo yksi joukkueen jäsenistä. Ryhmäpelissä (4 vs 4) idea on sama, mutta heittoalueille (toisessa päässä vasen ja toisessa oikea) menee kaksi pelaajaa per ryhmä.

Heiton lopputulema eli pussin paikka määrittää sen, paljonko heitosta saa pisteitä. Tässä lisäinfoa:

  • Pussi menee reiästä läpi: 3 pistettä
  • Pussi jää laudalle: 1 piste
  • Pussi on maassa tai puoliksi laudalla: 0 pistettä

Kun kaikki heitot on heitetty, joukkue laskee pisteensä yhteen. Tämän jälkeen voittajan pisteistä vähennetään häviäjien pisteet, ja tuo erotus menee voittajan lopulliseen pistepottiin.

Eli jos esimerkiksi joukkue A saa 12 pistettä ja joukkue B saa 10 pistettä, saa joukkue A kokonaissaldoonsa 2 pistettä. Ja se, kumpi pääsee ensiksi 21 pisteeseen, voittaa koko pelin.

Väärät heitot & kiellot

Cornhole säännöt eivät salli heittämistä miten tahansa, vaan siihen on olemassa tietyt raamit. Tässä esimerkkejä virheellisistä heitoista:

  • Pelaaja heittää pussin ja ylittää tai koskettaa heittoviivaa.
  • Pelaaja heittää pussin heittoalueen ulkopuolelta.
  • Heittäminen ei tapahdu 20 sekunnin sisällä heittoalueelle astumisesta.
  • Heitto tehdään eri alueelta kuin edellinen heitto.
  • Pussi osuu maahan ennen kuin se osuu lautaan.

VIrheellisen heiton seurauksena pussi poistetaan pelistä. Jos se vaikuttaa muihin pusseihin (esimerkiksi tiputtamalla toisen pussin), vastustajalla on oikeus palauttaa nuo pussit alkuperäisille paikoilleen.

Ainoastaan heittoihin eivät päde virheet ja kiellot, vaan niitä on muutamia muitakin. Et saa esimerkiksi häiritä vastustajan heittovuoroa tai vaikuttaa laudan tai pussien asentoon potkimalla, hyppimällä, puhaltamalla tai millään muullakaan tavalla.

Cornhole säännöt: Pelin kulku vaihe vaiheelta

Cornhole säännöt on käyty nyt suht kattavasti läpi. Tässä vielä selvennöksenä ja havainnollistuksena, miten peli etenee vaihe vaiheelta alusta loppuun:

  1. Joukkueet: Cornhole aloitetaan muodostamalla joukkueet (peliä pelataan yleensä 2 vs 2 -periaatteella). Pelaajat asetetaan vastakkaisille laudoille, mutta samalle puolelle kenttää.
  2. Pussit ja värit: Jokainen joukkue ottaa itselleen 8 pussia.
  3. Aloitusvuoron arvonta: Heitetään kolikkoa tai arvotaan muuten, kumpi joukkue aloittaa.
  4. Heittäminen: Aloittaja saa heittää ensimmäisen pussin, ja tämän jälkeen heittoja heitetään vuorotellen, kunnes kaikki 8 pussia on saatu heitettyä. Tässä kohtaa pusseja myös poistetaan, jos ne on heitetty väärin.
  5. Pisteiden laskeminen: Seuraavaksi vuorossa on pisteiden laskeminen yllä mainitulla tavalla.
  6. Uusia kierroksia: On uuden kierroksen aika ja samat heitot toistuvat uudestaan. Sama jatkuu niin pitkään, kunnes toinen joukkue saavuttaa 21 pisteen rajan.
  7. Peli päättyy: 21 pisteen saavuttamisen jälkeen peli päättyy ja toinen joukkue voittaa, ellei kyseessä ole useamman erän turnaus.

Ei kovin vaikeaa, vai mitä?

5 syytä ottaa cornhole testiin

Nyt tiedät cornhole säännöt perinpohjaisesti ja ymmärrät myös hieman pelin historiasta. Tässä neljä hyvää syytä, miksi sinun kannattaa ottaa cornhole testiin:

  • Pelin helppous: Cornhole on pelinä erittäin helppo oppia. Sen säännöt ovat simppelit ja käytännössä kuka tahansa, jonka käsi vain toimii, pystyy osallistumaan sen pelaamiseen.
  • Sosiaalinen aspekti: Cornholen pelaaminen on paitsi rentoa myös hauskaa ja ennen kaikkea sosiaalista ajanvietettä. Voit jutella yhdessä muiden pelaajien kanssa, nauraa ja heittää vitsejä ja samalla kilpailla leikkimielisesti. Tässä askelia eteenpäin ottavat niin kommunikointi, tiimityö kuin ystävyyssuhteetkin.
  • Monipuolisuus: Tämä heittopeli sopii mainiosti moniin erilaisiin tapahtumiin ja tilanteisiin. Sen voi esimerkiksi hankkia omalle mökille, yrityksen tykypäiviin, ystävien kesätapahtumaan tai vaikka perhejuhliin. Cornhole keventää tunnelmaa ja tuo tapahtumaan piirun verran lisää hauskuutta.
  • Ulkoilma: Yksi parhaista puolista on totta kai se, että cornholea pelatessa pääsee nauttimaan raikkaasta ilmasta, ja siinä samalla saa hieman kevyttä arkiliikuntaa.
  • Saatavuus: Vaikka cornhole on erityisen suosittu Yhdysvalloissa, voi lautoja ja säkkejä hankkia tätä nykyä helposti ja vaivattomasti myös Suomessa joko omaksi vai vuokrauksen kautta.

Tässä cornhole kokonaisuudessaan esiteltynä sääntöjen kera. Jos olet kiinnostunut muiden ulkopelien pelaamisesta oikeiden sääntöjen puitteissa, katso seuraavaksi spikeball säännöt!

Petankki säännöt

Petankki säännöt

Spikeball säännöt

Spikeball säännöt