Ristiseiska säännöt

Ristiseiska säännöt

Ristiseiska on yksi Suomen suosituimmista korttipeleistä, ja ehkä siksi pelillä onkin monta nimeä. Jotkut pelaajat tuntevat pelin nimellä kiusa, tai pihistys. Miksi juuri ristiseiskasta on tullut niin suosittu suomalaisten keskuudessa? Pelin säännöt ovat helposti opittavat ja peliä voi pelata myös isommalla porukalla. Pelin tavoite on omista korteista eroon pääseminen, pelaamalla kortit pöytään tietyssä järjestyksessä. Peli alkaa ristiseiskasta ja etenee siten, että pöytään muodostuu täydet värijonot maittain. Pelissä tarvitaan sekä strategista ajattelua että tarkkaavaisuutta.

Pelin säännöt

Ristiseiskaa pelataan tavallisella 52 kortin pakalla josta on poistettu jokerit. Peli sopeutuu vähintään kolmelle pelaajalle ja koko pakka jaetaan viimeistä korttia myöten. Pelaajien määrästä riippuen kortteja voi olla jokaisella joko eri määrä, tai sitten pakasta poistetaan valitut kortit. Kortit asetetaan pöytään numerojärjestyksessä. 

Pelin aloittaa henkilö, joka on saanut ristiseiskan, lyömällä tämän kortin pöytään. Tästä kortista lähtee pelin eteneminen.Vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle, jonka on myös pelattava yksi kortti pöytään. Kortit pelataan niin, että seiskan alapuolelle ladotaan samaa maata olevat kortit kuudesta ässään. Ristiseiskan yläpuolelle vuorostaan ladotaan samaa maata olevat kortit kahdeksasta kuninkaaseen. Keskelle pöytää ristiseiskan viereen pelataan muut seiskat. Muiden seiskojen ala- sekä yläpuolelle pelataan kortit samalla tavalla kuin ristiseiskan ala- ja yläpuolelle. Tarkoitus on saada pöytään täydelliset värijonot.

Kun ensimmäinen pelaaja on lyönyt ristiseiskan pöytään ja vuoro siirtyy eteenpäin, on seuraavalla pelaajalla siis kolme vaihtoehtoa. Seuraava pelaaja voi täydentää värijonoa ristiseiskan alle, pelata toisen seiskan ristiseiskan viereen tai nostaa kortin toiselta pelaajalta. Pelaajan jatkaessa peliä ristiseiskasta, on hänen pelattava ensin ristikuutonen. Ristikasin saa siis pelata vasta silloin, kun ristiseiska ja ristikuutonen ovat jo pelattu. Tämä sääntö koskee myös muita seiskoja. Kun samaa maata olevat seiska, kuutonen ja kasi on pelattu pöytään, peliä voi jatkaa kuutosesta pienempiin sekä kahdeksikoista isompiin kortteihin. 

Kuutonen asetetaan ristiseiskan alapuolelle ja kasi yläpuolelle. Näin peliä rakennetaan eteenpäin. Kuutosesta pelataan numerojärjestyksessä aina ässään asti, ja kasista numerojärjestyksessä ylöspäin kuninkaaseen asti. Jos pelaaja ei halua jatkaa peliä ristiseiskasta, hän voi myös pelata toisenmaisen seiskan ristiseiskan viereen. Jos pelaajalla on kortti, joka sopii pöydällä olevan sarjan jatkoksi, hänen on pelattava se. Pelaaja joka rikkoo tätä sääntöä saa rangaistuksen, ja joutuu nostamaan yhden kortin kaikilta muilta pelaajilta. Usein pelaajat antavat pois huonoimmat korttinsa, joista on vaikea päästä eroon. Yhdellä vuorolla pelataan aina vain yksi kortti, vaikka pelaajalla olisi useampia pelikelpoisia kortteja.

Siinä tapauksessa että pelaajalla ei ole yhtään pelattavaa korttia, hänen on pyydettävä korttia edelliseltä pelaajalta. Tähän sääntöön on pari poikkeusta. Ensimmäisellä kierroksella ei tarvitse pyytää korttia, pelaaja jolla ei ole yhtäkään pelattavaa korttia voi passata. Jos äsken vuorolla olevalla pelaajalla on ainoastaan yksi pelattava kortti, korttia pyydetään toiseksi viimeksi vuorossa olleelta pelaajalta. 

Pelaaja joka täydentää tietyn maan värisuoran lyömällä pöytään viimeisen kortin, eli kuninkaan taikka ässän, saa itse valita jos haluaa pelata vielä toisenkin kortin. Pelin voittaja on henkilö joka pääsee eroon korteistaan ensin. 

Ristiseiskan eri muodot ja lisäsäännöt

Ristiseiskasta on myös monta eri muotoa. Pelin fri fan tan variantissa ei tarvitse aloittaa peliä seiskoista, vaan sen voi aloittaa mistä tahansa kortista, mutta värijonoa saa ainoastaan jatkaa ylöspäin. Tässä versiossa kuninkaan jälkeen jatketaan ässällä. Domino fan tan, jota kutsutaan myös vain dominoksi, on tarkoitettu kahdelle pelaajalle. 

Joskus perinteiseen ristiseiskaan lisätään myös muita sääntöjä. 

  • Skip-vuoro: Jos pelaaja pelaa esimerkiksi ässän tai kuninkaan, seuraava pelaaja joutuu jättämään vuoron väliin.
  • Ylimääräisiä vuoroja: Joissain sääntöversioissa pelaaja saa pelata kaikki pelikelpoiset korttinsa yhdellä vuorolla. 
  • Pistelasku: Jotkut käyttävät pistelaskua  pelatessaan ristiseiskaa. Jokainen pelin päättyessä käteen jäävä kortti voi antaa miinuspisteitä. Pisteet voidaan jakaa esimerkiksi siten, että numerokortit ovat yhden miinuspisteen arvoisia ja kuvakortit kahden miinuspisteen arvoisia. Jos peliä pelatessa käytetään pistelaskua, voidaan sopia useamman kierroksen mittaisesta pelistä, jolloin vähiten miinuspisteitä kerännyt pelaaja voittaa. 

Strategiat

Ristiseiskan tärkein tavoite on päästä eroon korteista mahdollisimman nopeasti, mutta kuitenkin pelata kortit oikeaan aikaan. 

Yksi strategia voi olla että säästää värisarjan seiskaa lähimpänä olevat kortit niin kauan kuin mahdollista. Jos sinulla on esimerkiksi kortteja, jotka jatkavat pöytään asetettua jonoa (kuten 6 tai 8), voit odottaa niiden pelaamista. Tämä voi estää vastustajia pääsemästä eroon omista korteistaan.

Vältä avaamasta uusia maita liian nopeasti. Jos sinulla on useita seiskoja, harkitse tarkkaan milloin aloitat uusia maita. Jokaisen uuden seiskan pelaaminen lisää muiden pelaajien mahdollisuuksia pelata omia korttejaan. Uusien maiden aloittaminen (eli seiskan pelaaminen) voi olla sekä hyödyllistä että riskialtista. Se avaa uusia mahdollisuuksia, mutta samalla helpottaa myös muiden pelaajien peliä. Aloita uusi maa vain, jos itse hyödyt siitä.Jos sinulla on useita kortteja, jotka sopivat kyseiseen maahan, uuden värin aloittaminen voi olla hyödyllistä. Jos sinulla on vain yksi tai kaksi korttia tietystä maasta, älä aloita sitä liian aikaisin. Se voi hyödyttää muita pelaajia enemmän kuin itseäsi.

Ristiseiska on hauska ja strateginen korttipeli, joka yhdistää yksinkertaiset säännöt ja taktisen ajattelun. Pelaajien on pelattava korttinsa tarkasti numerojärjestyksessä, ja pelin eteneminen vaatii sekä suunnittelua että muiden pelaajien liikkeiden huomioimista. Helppojen sääntöjen ansiosta peli sopii kaikenikäisille, mutta tarjoaa myös kokeneemmille pelaajille haastetta strategian ja korttien hallinnan kautta. Ristiseiskan parissa jokainen kierros on erilainen, mikä tekee siitä monipuolisen ja viihdyttävän pelin kaikille korttipelien ystäville.

padel säännöt

Padel säännöt

Pokeri säännöt