Paskahousu säännöt

Paskahousu säännöt

Paskahousu on hauska ja vauhdikas korttipeli, jossa tavoitteena on päästä ensimmäisenä eroon kaikista kädessä olevista korteista. Viimeisenä tässä onnistunut kruunataan ”paskahousuksi”, mistä myös itse pelin nimi tulee. Tällä sivulla käymme tarkemmin läpi paskahousu säännöt, joten pysy kuulolla, jos kyseisen pelin pelaaminen kiinnostaa!

Paskahousu säännöt ja pelin kulku kokonaisuudessaan

Seuraavaksi käymme läpi, miten paskahousu säännöt ja pelin kulku etenee alusta loppuun saakka. Nämä lukemalla opit pelaamaan kyseistä korttipeliä juuri oikealla tavalla!

Pelin aloittaminen ja perusidea

Paskahousua pelataan ihan tavallisella 52 kortin pakalla ilman jokereita. Peliin voi osallistua periaatteessa rajaton määrä henkilöitä, mutta eniten nautintoa siitä saa irti 3–5 pelaajalla.

Kierros lähtee liikkeelle siitä, että 52 kortin pakka sekoitetaan ja jokaiselle pelaajalle jaetaan hieman muunnelmasta riippuen 5–6 korttia. Se, jolla on kädessä pienin kortti, starttaa.

Tässä tapauksessa pienin kortti ei tarkoita kakkosta vaan kolmosta. Eli se, jolla on eniten kolmosia kädessään, aloittaa paskahousun*.

Tässä pelin perusidea lyhyesti:

  • Pelissä on käytössä avopakka ja nostopakka, johon kukin pelaaja laittaa vuorollaan kortteja.
  • Tavoitteena päästä mahdollisimman nopeasti omista korteista eroon ja saada käsi tyhjäksi.
  • Kädessä pitää olla aina 5–6 korttia nostopakan loppumiseen saakka.
  • Viimeinen pelaaja, jolla on kortteja kädessään, saa ”paskahousun” tittelin.

*Jos kellään ei ole kolmosia, katsotaan seuraavaksi nelosia, sitten vitosia ja niin edelleen.

Paskahousu säännöt: Korttien arvot

Kuten jo mainitsimme, paskahousussa kolmonen on pienin kortti. Tämä johtuu siitä, että kakkonen on muutaman muun ohella eräänlainen erikoiskortti.

Tässä tarkemmat säännöt paskahousussa käytettävien korttien arvoista:

  • Kakkoset: Kakkosen voi laittaa minkä tahansa perinteisen kortin päälle (ei kuitenkaan ässän tai kympin). Kakkosen päälle voi pelata ainoastaan kakkosen*.
  • Numerokortit 3–9: Nimellisarvonsa verran, ei erityisominaisuutta.
  • Kympit: Kympin voi pelata ainoastaan numerokorttien 3–9 päälle ja sillä saa kaadettua avopakan. Tyhjälle pöydälle laitettaessa seuraava pelaaja joutuu nostamaan sen, ja samalla hän menettää oman pelivuoronsa.
  • Ässät: Ässillä voi kymppien tavoin kaataa pakan, mutta ainoastaan silloin, kun avopakan päällimmäinen kortti on kuvakortti (J–K). Ässän pystyy myös laittamaan tyhjälle pöydälle, jolloin seuraava pelaaja joutuu nostamaan sen käteen menettäen samalla vuoronsa.
  • Kuvakortit (J–K): Ihan tavallisia kortteja, mutta osa muunnelmista kieltää niiden pelaamisen pöytään, jos avopakassa on päällimmäisenä korttina 3–7 ja nostopakkaa on vielä jäljellä.

*Joissain muunnelmissa kakkosen päälle voi laittaa minkä tahansa kortin.

Pelin kulku

Tässä selkeät ohjeet vaihe vaiheelta siihen, miten paskahousu säännöt ja pelin kulku tapahtuu:

  1. Jokainen pelaaja saa käteensä 5 korttia. Pelaaja, jolla on eniten kolmosia kädessä, aloittaa laittamalla avopakkaan yhden kolmosen ja nostamalla käteensä sen jälkeen yhden kortin (joissain muunnelmissa kortteja voi laittaa useamman kerrallaan).
  2. Vuoro kiertää myötäpäivään. Seuraavana vuorossa olevan pelaajan pitää tehdä jokin näistä asioista:
    • laittaa pöytään saman arvoinen tai suurempi kortti.
    • laittaa avopakkaan kakkonen.
    • kaataa avopakka kympillä tai ässällä.
    • nostaa tyhjälle pöydälle pistetty kymppi tai ässä (tapahtuu myöhemmässä vaiheessa peliä).
    • nostaa avopakka käteensä, jos hän ei voi laittaa pöytään mitään korttia.
  3. Vuoro siirtyy taas seuraavalle pelaajalle, ja hänellä on edessään samat vaihtoehdot. Tärkeintä on muistaa se, että jos omassa kädessä on alle 5 korttia ja nostopakkaa on vielä jäljellä, pitää käteen nostaa aina uusi kortti.
  4. Sama homma jatkuu niin pitkään, kunnes kaikki nostopakan kortit on nostettu ja kortit käsistä pelattu.

Paskahousu säännöt – pelin päättyminen

Peli päättyy siihen, kun enää yhdellä pelaajalla on kortteja kädessään. Hän saa itselleen ”paskahousun” tittelin ja joutuu kantamaan sitä niin pitkään, kunnes joku toinen häviää.

Tässä ovat vain yhdet paskahousu säännöt. Kyseisestä pelistä löytyy monenlaisia muunnelmia ja variaatioita, joista muutamista kuulet tarkemmin seuraavaksi.

Paskahousu säännöt & muunnelmat

Paskahousua ei tarvitse pelata ainoastaan yhdellä tavalla, sillä siitä on kehitetty muutamiakin erilaisia muunnelmia. Tässä lyhyesti tarkempaa lisäinfoa parista niistä:

Kusihousu

Kusihousu eli ”valepaska” tai ”kusetus” noudattaa sääntöjen osalta pitkälti perinteistä paskahousua, mutta tässä tapauksessa kortit isketään pöytään väärinpäin.

Kun lyöt kortin pöytään, sinun tulee kertoa muille, mikä kortti kyseessä mahdollisesti on. Muiden on joko hyväksyttävä kertomuksesi tai vaihtoehtoisesti he voivat epäillä ja katsoa korttisi. Jos

  • epäily menee pieleen (kortti on se, mikä sanottu), katsoja joutuu nostamaan pinon käteensä.
  • epäily menee oikein (kortti on eri kuin sanottu), lyöjä itse joutuu nostamaan kortit käteensä.

Tässä versiossa oman lisämausteensa tuo siis epävarmuus siitä, ovatko muut pelaajat rehellisiä. Tunteet voivat siis kuumentua, mutta muista, että kyseessä on vain peli.

Kierrosta jatkaa epäilyn jälkeen se, jonka vuoro olisi ollut muutenkin ilman kortin katsomista.

Paha Risti

Paha Risti on vielä eräänlainen muunnelma kusihoususta. Siinä kortit jaetaan aluksi tasan kaikille pelaajille, ja pöytään saa tämän jälkeen lyödä mitä tahansa muuta paitsi ristiä.

Jos

  • kortti katsotaan ja se on lyöjän kertoma –> katsoja / epäilijä joutuu itse nostamaan pinon.
  • kortti katsotaan ja lyöjä jää kiinni valheesta –> hän joutuu itse nostamaan kortit.

Muut paskahousun muunnelmat

Näiden kahden lisäksi paskahoususta löytyy vielä muutamia muitakin muunnelmia.

Yhdessä esimerkiksi jaetaan osa korteista pelaajalle pöytään kuvapuoli alaspäin, ja hän saa käyttää nämä kortit viimeisenä. Toisessa taas pelaajille jaetaan kaikki mahdolliset kortit. Paskahousua voi myös pelata viidellä käsikortilla ja aiemmin mainituilla pöytäkorteilla.

Kenties suosituin muunnelma kaikista on kuitenkin kusihousu eli valepaska.

Tässä paskahousu säännöt lyhyesti ja selkeästi. Ei muuta kuin mukavia pelihetkiä! Jos sen jälkeen haluat kokeilla toista korttipeliä, kurkkaa sivuiltamme esimerkiksi pasianssi säännöt.

darts säännöt

Darts säännöt

padel säännöt

Padel säännöt